Betonnen element als blikvanger  

De achtertuin als verlengstuk van de woonkamer

Voor de tuin bij deze woning in het Zeeheldenkwartier was de opgave om het evenwicht van de inrichting (modern, industrieel, en sfeervol) door te vertalen naar de achtertuin. De lange rechte vormen van de woning worden onderbroken door en aangevuld met kunst- en designobjecten, waardoor een unieke en persoonlijke sfeer ontstaat.

Om deze sfeer door te zetten in de tuin speelde het materiaalgebruik en de keuze voor beton en hout een belangrijke rol. Beton is een mooi materiaal om een strakke en industriële sfeer te creëren. Hout geeft warmte en maakt het persoonlijk.

Andere wensen en uitgangspunten hadden betrekking op het gebruik, de kindvriendelijk, een plek voor kruiden, genoeg zit- en loungeplekken voor zes personen en een ruimte om klein gereedschap op te bergen. Daarnaast was de wens om verlichting in het ontwerp te verwerken, evenals de bestaande Esdoorn achter in de tuin.

De uitdaging hier was dus om een betonnen element zo te verwerken dat dit blikvanger werd en bovendien voldeed aan de functionele wensen.

Een betonnen element als berging, bank, tafel en plantenbak

Door de beperkte ruimte in deze achtertuin was het de uitdaging om te combineren. Wanneer een element meer functies heeft kan er efficiënt met de ruimte om worden gegaan. De elementen in deze tuin zijn hier een goed voorbeeld van.

De vlonder, die op gelijke hoogte met de vloer binnen ligt, zorgt voor een vloeiende overgang en looproute door de tuin. Tegelijkertijd biedt de vlonder ruimte tot spelen voor de kinderen en een loungestoel of bankje. Het plantvak naast de vlonder geeft een mooi visueel contrast met het hout en het beton.

De blikvanger van de tuin is het betonnen element. Het eerste deel heeft een houten zitgedeelte met gasveren, waar achter de betonplaten en onder de zitting bergruimte is gemaakt inclusief aansluitpunten voor elektra. Het tweede deel verspringt omlaag in hoogte en doet dienst als kruidenbak. De kruidenbak loopt over in een lager zitgedeelte waar de houten schutting dienst doet als rugleuning.

Voordat het element een hoek maakt verspringt het weer in hoogte zodat dit als tafel of als ‘hang-meubel’ dienst kan doen. Voor de ideale zithoogte verspringt het element weer omlaag met hardhouten planken als afwerking voor meer zitcomfort. Het laatste gedeelte doet weer dienst als plantvak gevuld met Hakenochloa macra, terwijl het gehele element de diepte van de tuin benadrukt en de bestaande boom mooi omsluit. Hierdoor ontstaat een spannend ontdekhoekje voor de kinderen, gevuld met onder andere wintergroene varens.

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur

Adviesafspraken in overleg en op locatie