Bezoek EMU en Fast in Italië  

November 2019

Als verkooppunt van de Italiaanse tuinmeubelmerken EMU en Fast werden wij uitgenodigd om hun fabrieken en showrooms te bezoeken in Italië. Omdat beide merken hun productie in Italië hebben was het mogelijk om met eigen ogen te zien wat er komt kijken bij het maken van hoogwaardig tuinmeubilair. Wij geven u graag een kijkje in het productieproces zodat u kunt zien waar onze keuze om deze tuinmeubelmerken in ons assortiment op te nemen vandaan komt.

We starten in Umbrië bij EMU

Na aankomst in Marsciano (Umbrië) werd de Nederlandse delegatie ontvangen door de directie van EMU. Na een kort welkomstwoord startte de tour door de fabriek. Door de uitgebreide collectie van EMU en het feit dat al het tuinmeubilair van EMU in deze fabriek wordt geproduceerd hadden we al een vermoeden dat dit geen korte rondleiding zou worden… Onderstaande foto’s geven hopelijk een beeld van de omvangrijkheid van EMU en haar productieproces!

Kwaliteit in elk onderdeel van het proces

Naarmate de tour vorderde werd duidelijk dat bij EMU in elk onderdeel van het productieproces kwaliteit voorop staat. In de testruimte worden alle prototypes van de nieuwe tuinmeubel collecties uitvoerig getest. Zowel machines die een constante kracht uitoefenen op de stoffen tot zoutwater- en UV-machines die extreme weersinvloeden nabootsen en blootstellen aan de meubels. Als een prototype alle tests doorstaan heeft dan wordt de productie opgestart.

EMU creëert werkgelegenheid in Umbrië

Bij het bewerken van het aluminium en staal worden innovatieve machines gebruikt, maar er komt ook nog veel handwerk bij kijken. Het personeel dat hier werkzaam is komt uit de regio van Marsciano en met haar 69-jarig bestaan zorgt EMU al diverse generaties voor werkgelegenheid. Jongeren worden opgeleid en in het volledige productieproces komt geen enkel onderdeel uit China. Op deze wijze wordt de hoge kwaliteit en duurzaamheid gewaarborgd.

Cataforese behandeling voor al het tuinmeubilair

Een belangrijke kwaliteitsstap in het productieproces van hoogwaardig tuinmeubilair is de cataforese behandeling, ook wel KTL genoemd. KTL is de afkorting van Kathodische TauchLackierung (elektrostatische dompellak). Het is een elektrostatisch verfproces waarbij het te verven deel in een vloeistofbad wordt ondergedompeld.

In een bad gevuld met een watergedragen kataforese lak bevinden zich een pluspool, minpool en het te lakken product. Met behulp van een gelijkstroomspanning worden de lakdeeltjes naar het product getrokken. Deze laklaag groeit aan totdat zich een gesloten en isolerende laag om het product heeft gevormd. Op deze manier is het mogelijk om moeilijk bereikbare plekken te voorzien van een laklaag.

Na het elektrostatisch opbrengen van de lak wordt deze in een oven bij 180 tot 200 °C gedroogd en uitgehard.

Deze behandeling wordt bij goedkoper tuinmeubilair (uit o.a. China) nagenoeg nooit toegepast en zorgt er daardoor voor dat goedkoper tuinmeubilair snel gaat roesten of de verf afbladdert. Het gevolg is dat men na een paar jaar alweer op zoek moet naar nieuw tuinmeubilair en de oude stoelen op de afvalberg belanden. Niet zo groen dus niet geschikt voor House of Green!

Lees meer over de design tuinmeubelen van EMU op de EMU-merkpagina.

 

We reizen naar Noord-Italië richting Fast

Aan het Gardameer in de Valle Sabbia vallei is de fabriek van Fast gevestigd. Fast heeft zijn historie in het gieten van aluminium producten en trok in 2007 designer Robby Cantarutti aan. Uit de samenwerking met deze Italiaanse designer is de Forest collectie ontstaan. Deze iconische tuinstoelen zijn nog steeds de bestsellers van Fast. Echter is ook de collectie van Fast met de jaren behoorlijk uitgebreid en zijn er zelfs diverse loungebanken toegevoegd aan de collectie. Lees meer over de collectie van dit mooie designmerk op de Fast-merkpagina.

Het productieproces van Fast

Anders dan bij EMU worden de stoelen van Fast vervaardigd uit gegoten aluminium. Ook bij dit proces komt behoorlijk wat handwerk kijken.

Nadat de gegoten aluminium onderdelen aan elkaar zijn gelast en door twee robots zijn gefreesd en grof geschuurd worden alle kleine hoekjes en gaten handmatig geschuurd.

Daarna krijgen de stoelen een zandstraling behandeling. Dit is een oppervlaktebehandeling waarbij met behulp van een compressor (gas) en perslucht gritkorrels tegen het tuinmeubel worden geblazen om een schuureffect te bereiken. Vervolgens worden de tuinstoelen voorbehandeld en gepoedercoat in de gewenste kleur.

Milieuvriendelijk en duurzame oplossingen

Zowel bij EMU als Fast wordt er in het gehele proces zo duurzaam mogelijk gewerkt. Beiden fabrikanten gebruiken alleen de hoogste kwaliteit grondstoffen en controleren de herkomst ervan.

Fast werkt via het LCA-principe: deze milieugerichte Life Cycle Analyses is een methode voor het in kaart brengen van de invloed van producten en menselijke activiteiten op het milieu. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale rekenmodellen. In LCA wordt de hele levenscyclus van een product of activiteit bekeken. Van de winning van grondstoffen via productie en (her)gebruik tot en met afvalverwerking. Oftewel: van de wieg tot het graf. Hiermee wordt het gehele productieproces geoptimaliseerd en zo duurzaam mogelijk gemaakt.

Omdat de producten binnen Europa geproduceerd worden is er minder vervoersvervuiling én voldoet het productieproces aan de strenge Europese regelgeving.

Door de lange levensduur en tijdloze designs wordt het tuinmeubilair van EMU en Fast ook veel toegepast in openbare ruimtes en horecagelegenheden. In uw tuin kunt u dus zeker 10-tallen jaren genieten van de meubels van EMU en Fast.

Naast dat deze merken robuuste design tuinstoelen en -banken maken die goed zitten zorgt de milieu- en mensvriendelijke productiewijze ervoor dat u hopelijk nóg wat prettiger zit in uw nieuwe tuinmeubilair!

Meer informatie

Heeft u meer vragen over deze of andere tuinmeubelmerken of heeft u interesse in één van de collecties? Neem contact op met onze tuinontwerpers, zij vertellen u graag meer!

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!