De erfafscheiding is meer dan een houten schutting  

De erfafscheiding is meer dan een schutting

Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning of de renovatie van een tuin of terras worden erfafscheidingen vaak als sluitpost gezien of zelfs buiten beschouwing gelaten. Zonde, want een erfafscheiding kan zo veel meer zijn dan een standaard houten schutting. Met een goed doordachte erfafscheiding kunt u de indeling en zichtlijnen van uw tuin of terras benadrukken en de sfeer versterken.

Welke type schutting past bij mij?

Om te bepalen welk type schutting bij u past is het van belang om te denken aan de stijl en sfeer waarin u uw tuin of terras wilt brengen. Natuurlijk, eetbaar, stoer of juist modern? Voor ieder type sfeer bestaan mogelijkheden.

Bijvoorbeeld voor de natuurlijke tuin (foto1): door gebruik te maken van struiken en kleine bomen creëert u hoogte, diepte en een habitat voor de vogels en nuttige insecten om u heen. De transparantie en het verschil in zomer en wintermaanden bepaalt u zelf door te spelen met wintergroene en bladverliezende soorten. Plantsuggesties: Viburnum tinus, Prunus rotondifolia en Photinia ‘red robin’ (wintergroen) en Appelbes, Eikenbladhortensia of Vlinderstruik (bladverliezend).

Voor een eetbare tuin kunt u gebruik maken van fruitbomen, al dan niet in leivorm, met hieronder een combinatie van de Sambucus (vlier), Hippophae rhamnoides (duindoorn), Rosa rugosa (bottelroos) en Rosa rubiginosa (egelantier).

De sfeer van een stoere industriële tuin kan benadrukt worden door oude houten planken te combineren met gegalvaniseerd staal in de erfafscheiding. De grove en levendige structuur van eiken (of groot formaat vuren) past goed bij staal en planten. Denk er eens aan een frame van steigerbuizen te maken als geleiders voor geurende en bloeiende klimplanten.

Voor de eigentijdse moderne tuin adviseren we fijnere materialen te gebruiken (foto 2 en 3). Bijvoorbeeld hardhouten latjes wisselend in plankbreedtes met kleine openingen tot 1 à 2cm voor een transparant effect. Ook hier kunnen klimplanten worden toegepast, maar denk er dan aan om deze goed te laten leiden zodat ze de richting en het effect van de schutting versterken (foto 4).

Belangrijke vragen om rekening mee te houden bij een erfafscheiding

Wat kost een schutting?

Afhankelijk van uw wensen varieert de prijs van een erfafscheiding voor een stadstuin of terras van 100 tot 200 EUR per strekkende meter. Maar er bestaan natuurlijk ook meer budgetvriendelijke oplossingen zoals het schilderen van de bestaande schutting (foto 5), het hergebruiken van planken, het toepassen van kluitgoed struiken of het subtiel combineren van oud en nieuw (foto 6).

Wanneer overleg ik met de buren?

Wanneer u een nieuwe erfafscheiding wilt plaatsen adviseren wij dit altijd te overleggen met de buren. Bespreek vooraf uw wensen en ideeën, bepaal samen waar de nieuwe erfafscheiding geplaatst gaat worden en overleg de kosten. Door in een vroegtijdig stadium te overleggen voorkomt u niet alleen onnodige ergernissen, maar creëert u ook een kans om een afscheiding te maken die voor beide partijen een verbetering is.

Hoe voorkom ik het schoenendoos-gevoel?

Wanneer er in kleine buitenruimtes overal dezelfde soort schutting wordt geplaatst geeft dit al snel een ‘hokkerige’ uitstraling, oftewel een schoenendoos-gevoel. Dit gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer de schuttingen bestaan uit brede, horizontale planken. Zorg er daarom voor dat er variatie in materiaal, kleur of type schutting is (foto 7).

Hoe hoog mag ik mijn schutting maken?

Dit verschilt per locatie, maar over het algemeen mag de schutting in de achtertuin niet hoger zijn dan 2 meter in de achtertuin. In de voortuin is dit 1 meter. Om te zien wat in uw tuin mogelijk is kunt u zelf de controle doen op www.omgevingsloket.nl. Het is verstandig deze check uit te voeren alvorens een schutting te laten plaatsen.

Meer weten?

De tuinarchitecten van House of Green werken dagelijks aan oplossingen voor een passende erfafscheiding. Of het nu gaat om de afscheiding van een balkon, terras of nieuwbouw woonwijk: wij denken hier graag met u mee. Bekijk ons portfolio voor meer voorbeelden.

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!