Een beetje lui zijn is juist goed! – Verzorging en onderhoud  

Uw tuin is van groot belang voor vlinders!

Als er bloeiende planten in uw tuin staan, zijn er in de afgelopen maanden zeker vlinders op bezoek geweest. Die hebben genoten van de nectar die uw tuinplanten voor ze klaar hadden staan. Uw tuin is van groot belang voor het leven van vlinders in de stad. Door al het beton en steen is er in de stad niet veel levensruimte voor vlinders en andere insecten. Maar gelukkig kunnen ze in uw bloemrijke tuin terecht voor eten, die ze vinden in de nectar van bloemen.

Vlinders in de winter

U vindt het wellicht jammer dat die mooie zomertijd weer achter de rug is. Nu de kleur uit uw tuin verdwijnt, bent u druk doende om uw tuin winterklaar te maken. Weg met de rommel, de bladeren en takken. Uw tuin moet strak en schoon.

Tot groot verdriet van de vlinders. Want hoewel ze nu niet meer door uw tuin fladderen, ze zijn er nog wel! Als eitje, rups of pop proberen ze op een beschutte plek in uw tuin de winter te overleven. Op een grasstengel, onder een hoop bladeren of gewoon aan een struik of boom. Wanneer het bladafval en het ‘onkruid’ uit de winterklare tuin zijn verdwenen, zijn ook de eitjes, rupsen of poppen van de vlinders foetsie. Met het tuinafval mee de container in. En dat is natuurlijk jammer. Want uit de rupsen en poppen komen volgend jaar weer vlinders tevoorschijn, die uw tuin opvrolijken.

Vlinder_A

Een beetje lui zijn is juist goed!

Wat moet u doen? Heel simpel: een beetje lui zijn! Verwijder alleen het noodzakelijke, bijvoorbeeld de bladeren op de tegels. Maar laat ze in een bloemperkje rustig liggen. Knip de grassprieten die tegen een stenen bak of per aangroeien niet af maar laat ze rustig de winter over staan. Het is goed mogelijk dat hierdoor de rups van het bont zandoogje in uw tuin overleeft. En in april weer rondfladdert als vlinder. Natuurlijk kunt u struiken of andere vaste planten snoeien. Maar laat – als dat bij de plantensoort past – nog wat staan voor volgend jaar. Dat levert vast weer vlinders op.

Meer weten?

Wilt u meer weten over vlinders in uw tuin? Neem dan contact op met House of Green of bekijk de volgende links van De Vlinderstichting:

Voor tips over het vlindervriendelijk maken van uw tuin.
Onderhoud van een vlindervriendelijke tuin: filmpjes over tuinonderhoud.

 

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!