Een dag tussen de bomen – Buitenleven in de stad  

De toegevoegde waarde van een boom

Bomen in een tuin of op een terras geven een extra dimensie wat de ruimtebeleving enorm bepaald. Het is vaak ook bepalend voor het ontwerp, bij het weglaten van de boom vallen de verhoudingen uit elkaar. Gezien elke tuin uniek is vraagt elk ontwerp om specifieke eigenschappen van één of meer bomen. Gelukkig biedt de boomkwekerij van Ebben, met zijn 400 hectare kwekerij, voor elke situatie een passende boom.

Bomen binnen de architectuur

Om ons als tuinarchitecten en -ontwerpers door dit enorme assortiment te laten inspireren reisden we met het hele House of Green ontwerpteam af naar het zuiden van het land, waar we zeer gastvrij werden verwelkomd door beplantingsadviseur Wim Beining. Bij aankomst werd ik direct al positief verrast door het ruime, lichte, en mooi gedetailleerde gebouw waar direct te zien is hoezeer bomen de kwaliteit van een gebouw kunnen versterken. Eigenlijk zou ik willen zeggen dat ze onmisbaar zijn binnen de architectuur! (voor de architectuur liefhebbers onder ons, denk aan het klassieke voorbeeld van Mies van der Rohe’s ‘Farnsworth house’)

Koffie en de Koekjesboom

Na een overheerlijk gebak met koffie begeleidden Wim ons naar de laarzenkelder om vervolgens op onze laarzen de bijzondere wereld van de meerstammige bomen in te gaan. Bijzonder aan de boomkwekerij Ebben is namelijk dat ze alle soorten bomen op de kwekerij ook als meerstammige soorten kweken. Tijdens onze rondleiding ging er een nieuwe wereld voor me open! De meerstammige bomencollectie brengt veel meer sfeer met zich mee dan een enkele stam en heeft dan ook een enorme toevoeging binnen de tuin- en landschapsarchitectuur.

Met alle House of Green ontwerp-projecten in mijn achterhoofd was het een feest om de ene boom na de andere in een tuin te denken. Zo is er bijvoorbeeld de Katsura- ofwel koekjesboom waarvan het afgevallen blad in het najaar naar koekjes ruikt. Een ander voorbeeld is de meerstammige Amelanchier Lamarckii; de stammen hebben prachtige kronkelingen waardoor het aanzicht in winter nog steeds veel sfeer met zich meebrengt. Voor een tuin gericht op natuurlijke elementen en insecten is de Heptacodium miconioides de ideale boom; hij ruikt niet alleen voor ons erg lekker, maar hij heeft ook een enorme aantrekkingskracht op allerlei insecten.

 

Nieuwe ontwerpen

Gezien ons bezoek in september plaatsvond hebben we hier en daar al wat van de mooie herfstkleuren mee kunnen krijgen. De laatste boom die ik nog wil noemen is de Aralia elata, oftewel de Duivelswandelstok, oftewel de Japanse engelenboom. Een mooi contrast in de benaming die terug te vinden is in zijn eigenschappen: scherpe stekels op de stam, maar prachtige bloeischermen in de kruin. Dankzij het eindeloze geduld en de enorme kennis van Wim zijn wij zeer geïnspireerd geraakt door de wereld van de meerstammige bomen en zal er hoogstwaarschijnlijk in één van onze nieuwe ontwerp projecten een meerstammige boom te vinden zijn! Bedankt Wim!

2014-09-22 12.51.16

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!