Iets moois maken kan altijd! – Buitenleven in de stad  

In tijdschriften en op internet worden we wekelijks overladen met de mooiste beelden, foto’s en ideeën van gerealiseerde projecten elders. Dit is leuk om te zien en als inspiratie, maar hoe vertaal je dit naar je eigen tuin, terras of balkon? Wij stellen dat overal iets moois te maken is, hoe klein of schaduwrijk de buitenruimte ook is!

De truc is om de juiste ideeën bij elkaar te zoeken en in deze juiste vorm te gieten. Wanneer we de meest mooie plantenbakken, meubels en wandversiering bij elkaar zetten kan het alsnog een rommelig geheel worden. Het is belangrijk één thema te kiezen en aan de hand daarvan keuzes te maken.

Keuzes maken

Ook erg belangrijk is dat dit ‘thema’ aansluit op het ‘thema’ van de woning, vooral bij een balkon of terras. Dit betekent echter niet dat het in dezelfde stijl ontworpen moet worden. Juist een contrast kan heel mooi zijn. Bij een strak, modern of minimalistisch interieur kan het ontzettend mooi zijn het balkon helemaal ‘in te bouwen’ met weelderige, groenblijvende beplanting met een uitsparing, een open ruimte, voor twee tuinstoelen. De ‘drukte’ van de beplanting zorgt dan juist voor een oase van rust.

In dit voorbeeld bestaat het ontwerp dus eigenlijk maar uit 2 elementen: beplanting en een zithoek. Hoe simpel dit ook klinkt, deze twee elementen vormen de uitgangspunten voor de hele indeling van het balkon en aan de hand hiervan maak je je keuzes van bijvoorbeeld potten. Wanneer te groot en opvallend valt de zithoek weg als belangrijk element, de potten vragen namelijk te veel aandacht. De kunst is dus potten te kiezen die samen een geheel vormen, een rustige neutrale kleur hebben en wegvallen onder de beplanting.

Ruimtelijk effect creëren

Een concreter voorbeeld voor een heel klein en vaak smal balkon is het creëren van dieptewerking door middel van een spiegel of eigentijdse trellisschermen (zie onze webshop voor Flora). Al dan niet omgeven of begroeid met klimplanten, kun je een soort eyecatcher op je balkon maken. Het is daarbij wel aan te raden om de rest van het balkon dan weer meer open en rustig te laten; juist dan wordt je oog getrokken naar deze trellissen. Alle hoeken van het balkon worden op deze manier in je ruimtelijke beleving meegenomen waardoor alle hoeken van het balkon visueel benut worden.

En nu?

Wilt u nu ook iets moois maken van uw balkon of terras en voelt u dat u bij het maken van keuzes een professionele en ervaren hulp kunt gebruiken? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak, of meld u aan voor onze adviesdagen in de tuinwinkel op het Noordeinde 102 in Den Haag