Meer vogels in de tuin – Verzorging en onderhoud  

Vogels in de tuin of op het balkon brengen een hoop leven en gezelligheid met zich mee. Om een grote diversiteit aan kleine vogels aan te trekken in uw tuin of op uw balkon is het belangrijk de juiste bescherming en voeding aan te bieden. Door de verkleining van de leefgebieden, als gevolg van onze groeiende steden en infrastructuur hebben veel vogelsoorten het moeilijk. Intensieve landbouwmethoden ontnemen de vogels beschutting, voedsel en nestplaatsen.

Wat is dan de beste bescherming en voeding?

Planten en bomen bieden een goede natuurlijk beschutting, en in sommige gevallen zelfs ook voedsel in de vorm van bessen en tal van voedzame insecten. Denk hierbij aan het krentenboompje, kornoelje, hazelaar, meidoorn, ribes, wegedoorn, hulstsoorten, appelbomen, lijstbessen en vlier. Naast voedsel is ook water erg belangrijk voor de vogels. Als u een vogelbad in uw tuin heeft, is het belangrijk dat deze schoon is en redelijk dicht bij een hoge beplanting staat, dit ter bescherming tegen katten.

Maar, let op!

onze menselijke voedselresten zoals kaasrandjes, pindakaas, aardappelen of droog brood zijn niet goed voor de vogels. Er zit vanalles in wat gevaarlijk voor hen zou kunnen zijn, zoals geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en zout. Wilt u bepaalde vogels naar uw tuin lokken, zoals de putter, de boomklever of de winterkoning, dan is het raadzaam hier specifieke informatie over op te zoeken. In onze tuinwinkel vertellen we u hier graag meer over.

Vogelhuisjes

Een andere vorm van beschutting voor vogels is het vogelhuisje. Maar wat is nou de ideale plek om het huisje op te hangen? Doe dit vooral op een rustige plek en niet in de volle zon, wind of regen. Om te voorkomen dat katten erbij kunnen is het verstandig het huisje op een minimale hoogte van 2 meter te hangen. Wilt u meerdere vogelhuisjes in de tuin ophangen, dan is het goed de huisjes minimaal 3 meter uit elkaar te hangen, dit in verband met het territorium van de vogels. Het is niet nodig om in de huisjes materialen zoals stro of zaagsel te stoppen, wel is het fijn voor de vogels als ze een vrije aanvliegroute hebben. Nog een laatste tip voor vooral de jonge vogels: plaats het vogelhuisje dichtbij beplanting, zodat de jonge vogels bij het uitvliegen wat ondersteuning en goede beschutting tegen katten hebben.

Zit u ook altijd te wachten tot die ene zeldzame soort uw tuin in komt vliegen? Of bent u bezorgd dat het voedsel dat u aanbiedt niet het juiste is? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag verder

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!