TINK 2014 Prijsreis naar Parijs – Buitenleven in de stad  

Na een treinreis van slechts 2,5 uur zijn we gearriveerd in Parijs. We gaan op weg naar een park welke een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de tuin- en landschapsarchitectuur. Vernieuwend in dit park was dat het gebaseerd was op ‘cultuur’ in plaats van ‘natuur’, een plek waar het natuurlijke met het zogenaamde ‘man-made’ samen zijn gebracht. We hebben het hier over Parc de la Villette!

 

Parc de la Vilette

Parc de la Vilette is een park met een enorm oppervlak waar intieme en bijzondere plekjes te vinden zijn. Voorbeeld is de ‘bamboe-tuin’ gelegen aan de oostkant van het water langs de ‘tuinen route’. We slaan een klein zijpaadje in en komen terecht in een oerwoud van bamboe waar we slingerend naar ‘le cilindre sonore’ worden geleid. Een ronde omsloten ruimte waar geluid en architectuur vorm geven aan de beleving van de lager gelegen bamboe bamboe tuin. We zouden nog dagen door Parc de la Villette rond kunnen dwalen maar er zijn meer mooie plekken om te bezoeken in Parijs. (foto1 bamboe tuin)

 

Coulée Verte

We pakken de metro richting het Zuiden om ons avontuur voort te zetten over de Promenade Plantée, oftewel de Coulée Verte, oftewel de voorloper van de welbekende High Line in New York! Een linear park aangelegd op het 19e eeuwse viaduct van een voormalige spoorbaan. 4,7 kilometer lang genieten wij van vergezichten, voorjaarsbloeiers, pergola’s, mede-genieters, fitness apparatuur, hardlopers en de zon. Aan het eind van deze wandeling is het tijd voor het proeven van de overheerlijke Franse keuken.

 

Parc André Citroën

Na een fijne overnachting met uitgebreid ontbijt beginnen we de alweer zonnige dag in het Parc André Citroën. Een park op het voormalige industrieterrein van de Citroën autofabriek. Net als in Parc de la Villette treffen we ook hier kleinere tuinen in het grote park aan.

Verschil is echter dat hier de tuinen niet als een aparte ‘laag’ over de hoofdstructuur van het park heen zijn gelegd, wel het geval in Parc de la Villette. Alle tuinen in Parc André Citroën hebben dezelfde afmetingen en liggen gestructureerd achter elkaar naast de hoofdroute van het park. Zo is voor ons, als ontwerpers van House of Green, goed te overzien wat voor verschillende soorten sfeer, beleving en uitstraling in één en dezelfde ruimte te creëren is! De ene tuin is formeel, statig en overzichtelijk, terwijl de ander luchtig, weelderig en spannend is. (foto2 tuin)

 

Gare du Nord

Op onze weg terug richting Gare du Nord komen we de meest prachtige ‘groene muren’ tegen en beseffen we hoe belangrijk publieke tuinen, openbare parken en de vrolijke kleuren van het voorjaar zijn voor een drukke wereldstad als Parijs. We nemen de laatste zonnestralen in ons op, brengen nog snel een bezoekje aan de bakker voor de echte macarons en hebben nog net de tijd dit inspirerende weekend af te sluiten met een verfrissend biertje tegenover Gare du Nord. (foto 3 groene muur)

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!