De natuurlijke voortuin  

Zelf aan de slag in de natuurlijke voortuin

Voor deze stadse voortuin nabij het Zeeheldenkwartier in Den Haag was het belangrijk om veel beplanting toe te passen om een natuurlijke voortuin te creëren. De wens was om vanuit de keuken een mooi zicht te hebben op een kleurrijke tuin waar de wisseling van seizoenen ervaren kan worden. Een ander belangrijk element was het bestaande hoogteverschil van de stoep naar de voordeur, wat in het ontwerp verwerkt moest worden. Bovendien moest er ook ruimte vrij komen om een fiets te kunnen plaatsen en moet er uiteraard iets van een pad naar de voordeur komen, zonder de groen-beleving aan te tasten. Een leuke bijkomstigheid bij deze voortuin is dat de bewoners de beplanting zelf wilden aanplanten, waardoor het beplantingsplan eenvoudig en helder moest zijn om de uitvoering (en het onderhoud) overzichtelijk te houden.

Subtiele gelaagdheid

Om de beleving van de natuurlijke tuin te vergroten is gekozen voor stapstenen, zodat de voortuin niet door het looppad naar de voordeur in twee delen wordt verdeeld. De bodembedekker, Sagina sabulata, tussen de stenen verbind de plantvakken en zorgt voor een natuurlijke overgang naar wat grotere vaste planten. Vier perenboompjes in leivorm zorgen voor een geborgen gevoel en een prachtig zicht in het voorjaar op de bloesem. In de tuin stond al een kleine esdoorn, die is opgenomen in het beplantingsplan. De tuin krijgt niet heel veel zon, waardoor voornamelijk schaduwplanten gebruikt zijn zoals Helleborus, Kirengeshoma, Carex en Rodgersia. De tweedeling die toch een beetje ontstaat ondanks het gebruik van stapstenen wordt gebroken door kleine taxus haagjes die beiden delen weer met elkaar verbinden. De haagjes zorgen er tegelijkertijd dat de fiets niet te veel in het zicht springt.

Het groene karakter van deze tuin komt terug bij een groot deel van buren. House of Green heeft voor de VVE van deze bewoners alle tuinhuizen voorzien van groene daken.