Familietuin met flexibele zitjes  

Flexibele zitjes en kostenbesparende oplossingen

Bij aanvang van het tuinontwerp van deze achtertuin in het Statenkwartier van Den Haag stonden duidelijke wensen centraal. Er moest een overkapping komen naast de uitbouw voor de keuken in dezelfde stijl als de woning met een dicht dak. Onder overkapping zou ruimte zijn voor de eettafel en stoelen. De vraag was vervolgens om een aantal zitjes te creëren (met minder inkijk vanuit de achterburen) die op verschillende manieren en voor verschillende doeleinden gebruikt konden worden. Tegelijkertijd was er een duidelijk budget beschikbaar voor de uitvoering. Om hier een levendige en gezellige familietuin van te maken was de uitdaging voor het ontwerp slim om te gaan met de aanwezige materialen en elementen om kosten te kunnen besparen.

Bielzen bekleed met betonnen tegels

Leuk om bij deze familietuin te weten is dat bestaande bielzen uitgangspunt waren voor het ontwerp. Achterin de tuin liggen op elkaar gestapelde bielzen met een verhoogd plantvak hier achter. Om afvoerkosten en grondwerkzaamheden te beperken is besloten deze te laten liggen en deze af te dekken met betontegels, zodat het ook als bankje kan functioneren. Dit gebaar alleen zou de tuin saai houden en de ruimte zou niet optimaal benut zijn. Daarom is er naar een contrasterende vorm gezocht om deze bestaande vorm te breken. Dit is gedaan door middel van houten bankjes die over de betonnen bank heen vallen en waarvan één houten bank over de hele diepte van de tuin doorloopt richting de woning. Dit laatste gebaar betrekt de rest van de tuin bij de houten zitelementen en zorgt tegelijkertijd voor een enorme zitbank met een soort ‘zonnedek’ in de hoek. Daar waar de ochtendzon valt is een rug- en armleuning geplaatst voor een comfortabele zit. Door deze lange bank kan de eettafel hier ook aangeschoven worden. De bestaande betonklinkers zijn hergebruikt en aangevuld met rechthoekige grijze Schellevis betontegels die de richting van de houten banken volgen en benadrukken. Het probleem van inkijk is opgelost door de houten bankjes omhoog te trekken tegen de schutting, zo verplaatst de bestaande schutting naar de achtergrond. Bovendien in de bestaande Amelanchier aangevuld met een nieuwe krent en een wilgbladige sierpeer. De nieuwe veranda heeft een opening tussen de woning en het dak, zodat het geen licht wegneemt in de keuken. Tussen de veranda en de schutting kan een hangmat opgehangen worden wat het gebruik van de familietuin compleet maakt.

Aanvullende elementen in de familietuin

Helaas kent het flexibel ruimtegebruik van de familietuin ook een nadeel; er blijft weinig ruimte over voor beplantingen. Om dit op te lossen is een Akebia en een Clematis tegen de nieuwe veranda geplaatst. Bovendien vullen enkele potten de groenbeleving mooi aan en wanneer de behoefte daar is kunnen deze uitgebreid worden met grotere potten gevuld met kleine heesters. De tuin wordt ook mooi aangevuld met een bij de bank passend tafeltje op wieltjes. Evenals de ronde cortenstalen vuurkorf op wieltjes kunnen deze overal naar toe gerold worden, wat de flexibel in te delen familietuin compleet maakt.

 

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!