Hoogteverschil voor familietuin in Rijswijk  

Hoogteverschil in achtertuin liet groot deel onbenut

Het bestaande hoogteverschil in deze achtertuin in Rijswijk zorgde ervoor dat de tuin in twee ruimtes werd verdeeld. Een klein trappetje aan de zijkant, was bovendien ongelukkig gesitueerd, gezien dit de ideale plek is voor een avondzitje. Een berging halverwege dit hoogteverschil benadrukte de tweedeling, waardoor het lagere gedeelte niet uitnodigend was en de tuin (van 6x12m) niet optimaal werd benut, zowel in gebruik als in zicht niet. De wens was om een flexibele en leefbare tuin te creëren met mooi zicht vanuit de woonkamer. Tegelijkertijd was privacy een belangrijk element voor de bewoners, evenals het verwerken van meerdere zitplekken en een ruime berging voor twee fietsen en tuinspullen.

Op zoek naar een contravorm in het hoogteverschil

Hoewel een hoogteverschil in de achtertuin op het eerste gezicht een belemmering lijkt, kan het juist enorm bijdragen aan de kwaliteit en de beleving van de tuin. Om een tweedeling, wat als barrière functioneert, te vermijden is het hoogteverschil verspreid over de tuin. Het terras aan de woning is wat verlaagd, zodat het gevoel van privacy meer wordt benadrukt. Om toch een prettige aansluiting op de woning te hebben is de voorste rand van het terras 17cm verhoogd, zodat er een logische stap van binnen naar buiten ontstaat. Vervolgens loop het terras over in een brede houten trap, wat tegelijkertijd een vlonder is met zitgelegenheid. Het laagste niveau bestaat uit dezelfde klinkers als het hoogste terras, waardoor het oogt als één geheel. Deze hoogteverschillen lopen in de breedte richting van de tuin. Om spanning en een ruimtelijk effect te creëren is het belangrijk op zoek te gaan naar een contravorm. In dit geval is het de lengterichting van de tuin, die door cortenstalen plantenbakken, een berging en een lange houten zitbank wordt benadrukt. Alle elementen zijn op een bepaalde manier met elkaar verbonden, in zicht of gebruik. De lange houten bank doet namelijk ook dienst als berging. Om de berging wat ruimer te maken is de bak wat verhoogd en om dit te compenseren voor een prettige zithoogte zijn houten balkjes voor deze bank geplaatst. Deze houten balkjes lopen helemaal door tot over de houten trap, waar ze boven lijken te zweven. De functie verandert door het hoogteverschil van ‘stoepje’ naar ‘bankje’. In het einde van de houten bank is een plantvak verwerkt met een appelboompje, om ook zo het zicht in de tuin wat te beperken.  De cortenstalen plantenbakken doorsnijden als het ware de houten trap, waardoor deze contravorm extra wordt benadrukt. De bak aan de zijkant is met de berging verbonden door een houten pergola, welke op den duur vol zal groeien met Clematis en Akebia. Ook onder deze pergola is uiteindelijk gekozen ruimte te laten voor een klein zitje in plaats van beplanting. Om de terras vlakken minder massaal te doen lijken zijn de klinkers onderbroken door stroken cortenstaal en stroken bodembedekkers. Om het zicht van achter de tuin in te beperken zijn drie wintergroene steeneiken geplaatst in leivorm, aangevuld door een bestaande hulst in de hoek. Wanneer de jonge (klim-)planten zijn volgroeid zullen ook deze bijdragen aan een prettig omsloten gevoel. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat het hoogteverschil op subtiele wijze op is gevangen en juist bijdraagt aan een unieke beleving in deze achtertuin.

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!