Gelaagdheid in vorm en beplanting  

Herontwerp met bestaande materialen

Dit project betrof een aanpassing op een bestaande situatie. Het terras lag in een schuine hoek tegen de woning aan, wat een gemiste kans was voor het zicht op de tuin met bestaand tuinhuis en aansluitende pergola. De terrastegels waren in goede staat en konden dus worden hergebruikt, evenals het behoudt van schuttingen, tuinhuis, pergola en vlonder. De uitdaging voor deze achtertuin lag dus in het combineren van de bestaande schuinen lijnen met een nieuwe vormentaal die beter aansluit op de situatie, ligging en vorm van de tuin zelf. Belangrijk hierin was dat de ruime eettafel in het verlengde van de woonkamer kwam te staan, de bestaande Magnolia mooi tot zijn recht zou komen, de loungehoek onder de pergola behouden bleef en dat er optimaal van de zonnige plekken gebruik werd gemaakt. Deze wensen samen zorgde voor een tuin met gelaagdheid in zowel vorm als beplanting.

Lekker loungen in de ochtendzon

De bestaande terrastegels vormen het nieuwe terras, wat onderbroken wordt door een subtiele gelaagdheid wat door de hele tuin terug is te vinden. De bestaande magnolia is omsloten door een houten plantvak, wat net even boven het terras uitsteekt. Dit plantvak loopt over in een vlonder en vervolgens in een plantvak. Het einde van dit plantvak volgt de schuine lijn van het bestaande vlonder bij het tuinhuis, zodat dit een mooie en natuurlijke overgang vormt van ‘recht’ naar ‘schuin’. De bestaande houten planken met groef van de vlonder zijn doorgezet in het nieuwe houtwerk, zodat er een eenheid ontstaat. De gelaagdheid aan de schaduwkant van de tuin wordt op natuurlijke manier opgevangen door een plantvak wat langzaam afloopt in hoogte, opgesloten door een cortenstalen strip. De japanse esdoorn en buxusbollen zijn behouden en aangevuld met schaduwplanten in dezelfde sfeer. Het pad naar het tuinhuis en de vlonder bestaat uit stapstenen omgeven met een bodembedekker. Door de afmetingen van het pad wordt het onderdeel van de tuin, wat bijdraagt aan de subtiele gelaagdheid. De grote betontegels en lage bodembedekkers worden vrolijk doorbroken door Pennisetum en Verbena. Het olijfboompje in de houten plantenbak geeft een verticaal accent in de tuin en biedt net wat meer privacy voor de zonnehoek onder de pergola. Ingesloten door de bestaande Magnolia en de paars roze sprieten van de salvia ontstaat een intiem zitje op de houten vlonder waar ’s ochtends vroeg al van de zon kan worden genoten.

De nieuwe loungestoelen met kussens van Oasiq maken de tuin compleet. Hier kunnen de bewoners genieten vanaf de vroege ochtendzon tot aan de late middag. Tevens bieden ze zicht op het plantvak in de schaduw, waar de eenvoudige samenstelling van planten een rustige beeld geeft.

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!