Groen schoolplein in wording in Rozenburg  

Augustus 2019

Inleiding

Deze basisschool in Rozenburg heeft de wens om een groen schoolplein te realiseren met meer uitdaging voor hun leerlingen. Zoals op bovenstaande foto’s is te zien is er in de huidige situatie weinig uitdaging te vinden voor de leerlingen en dat ziet deze school gelukkig als een gemiste kans. House of Green is ervaren in het ontwerpen van groende schoolpleinen en weet uit ervaring dat een groen schoolplein heel veel goeds biedt voor opgroeiende kinderen. In opdracht van Weverling Groenproviders hebben wij daarom het ontwerp van dit schoolplein verzorgd.

Inventarisatie

Na een bezoek van onze ontwerper Jacqueline aan het schoolplein is de buitenruimte geanalyseerd en ingemeten. De schooldirectie heeft input gegeven met betrekking tot waar het nieuwe schoolplein aan moet gaan voldoen. Een ontwerp dat niet alleen aansluit op de wensen van de kinderen, maar ook op de behoefte van ouders en leraren.

Toelichting ontwerp blauw-groen schoolplein

Het ontwerp van het schoolplein is zo opgezet dat de kinderen worden uitgedaagd om hun eigen spel te maken binnen een verantwoorde en veilige leer- en speelomgeving. Alle elementen en ondergronden in het ontwerp voldoen aan de veiligheidsnormen die gelden voor school- en speelpleinen.

Zoals de naam ‘groen schoolplein’ impliceert, voorziet het ontwerp in een duidelijke vergroening. Dit schoolplein wordt echter heringericht als groen-blauw schoolplein. Groen-blauw betekend dat er naast voldoende groen ook rekening gehouden wordt met voldoende waterberging en/of waterafvoer richting de bodem zodat het riool wordt ontlast. Er wordt onder andere waterinfiltratie in de speelplek van zand geïmplementeerd. Door middel van moes-/schooltuintjes, een buitenlesplek met (fruit)bomen en beplanting langs de gevels wordt het gehele plein functioneel blauw-groen. Het bestraatte gedeelte van het plein blijft tevens voldoende ruimte bieden voor alle leerlingen om te spelen en ontdekken.

Een groot gedeelte van de huidige bestrating wordt vervangen door planten, bomen, natuurlijke materialen en zachte speelondergronden.

Om het groene karakter compleet te maken wordt de omheining rondom het schoolplein voorzien van groene hagen en klimplanten.

Eind 2019 zal dit groene schoolplein aangelegd worden door Weverling Groenproviders. Daarna zullen de foto’s van het eindresultaat natuurlijk hier te zien zijn!

Wilt u meer informatie over groene schoolpleinen?

Bent u verantwoordelijk voor de inrichting en/of het beheer van de buitenruimte van een basisschool, BSO of kinderopvang? Neem dan contact met onze specialisten op zodat wij kunnen tonen dat een schoolplein of speelplaats heel gemakkelijk bij kan dragen aan het geluk en speelplezier van de kinderen middels het toepassen van functioneel en veilig groen! De buitenruimte van een school of kinderopvang biedt bij uitstek mogelijkheden voor een gezonde spelaanleiding, meer natuurbeleving (groen schoolplein), maar ook ruimte voor rustplekken waar kinderen samen kunnen ‘chillen’.

Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bespreken we uw wensen, denken we mee in mogelijkheden en overleggen een stappenplan om tot het gewenste eindresultaat te komen. Veiligheid, spelaanleiding en natuur staan daarbij centraal. Lees hier verder over de mogelijkheden voor scholen en kinderopvang. Wij zijn WAS gecertificeerd.

Contactgegevens

House of Green
Boomaweg 27A
2681 RH Monster (Westland)
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag t/m vrijdag: 9:00 tot 17.30 uur
Zaterdag en zondag: gesloten