Groen Schoolplein Schoolvereniging Wolters  

Inleiding

Schoolvereniging Wolters had de wens om een groen schoolplein te realiseren, met meer uitdaging voor hun leerlingen. House of Green heeft de directie en werkgroep van de school begeleid in het ontwerpproces en bij de uitvoering van het definitieve ontwerp.

Inventarisatie

Bijna vanzelfsprekend was de input van de leerlingen heel belangrijk; zij moeten zich uiteindelijk “fijn op het plein” voelen. Leerlingen uit de groepen 6 en 7 hebben, onder leiding van ons team, referentiebeelden overlegd en in groepjes maquettes gebouwd van hun ideale schoolplein. Deze maquettes hebben, samen met de talrijke suggesties uit speciale ideeënbus, aan de basis gestaan van het ontwerp. Een ontwerp dat niet alleen aansluit op de wensen van de kinderen, maar ook op de wensen van ouders, het recent gerealiseerde schoolgebouw en de omwonenden in de Haagse jaren dertig woonwijk Benoordenhout.

Toelichting ontwerp

Het ontwerp van het schoolplein is zo opgezet dat de kinderen worden uitgedaagd om hun eigen spel te maken binnen een verantwoorde en veilige leer- en speelomgeving. Alle elementen en ondergronden in het ontwerp voldoen aan de veiligheidsnormen die gelden voor school- en speelpleinen.

Vorm, indeling en ondergrond

Uitgangspunt van het ontwerp is het schoolgebouw, dat formeel en symmetrisch is (gebaseerd op de Haagse stijl). Deze symmetrie is voor het ontwerp van het plein bewust doorbroken omdat dit voorspelbaar is en daarmee voor een kind onvoldoende uitdaging biedt.

Zoals de naam ‘groen schoolplein’ impliceert, voorziet het ontwerp ook in een duidelijke vergroening. Circa 40% van de bestrating wordt vervangen door planten, bomen, natuurlijke materialen en zachte speelondergronden. Op de overige bestrating, die blijft liggen in lijn met de gevels van het schoolgebouw, worden lijnen en stippen aangebracht die richting geven en een speels effect creëren voor kinderen. De logische directe looplijnen vanuit bestaande entrees van de school en het plein worden daarbij benadrukt.

Bomen en planten

Om de bestaande bomenrand compleet te maken worden nieuwe bomen bijgeplant. De Paardenkastje in de hoek van het plein wordt aangevuld met een tweede exemplaar om een betere balans te krijgen. De bestaande Meidoorns worden aangevuld met exemplaren van dezelfde soort. De Els, met weinig bloeiwaarde, wordt aangevuld met twee roze Sierkersen. Door de extra bomen wordt het schoolplein meer omsloten en zal het pleingevoel vergroot worden.

In de nieuwe plantvakken komt een rustige vrolijke beplanting. Een combinatie van siergrassen (Stipa en Calamagrostis) geschikt voor volle zon en halfschaduw met her en der een bloeier in traditionele bloemvorm en passend bij de kleur van het gebouw (Coreopsis en Helenium).

Houten banken

De houten banken, gemaakt van Europees Douglas en in hoogte verspringend, functioneren als opsluiting van de plant- en speelvakken en kunnen tevens gebruikt worden als zit- en speelelement. De grote verhoogde bank is tevens de tribune rondom het kleine balveld en zal gebruikt worden voor buitenlessen en schoolvoorstellingen.

Speelelementen

De ‘kleuterhoek’ is ingericht met lage stapstammen en een kweekbak op hoogte zodat de jongste leerlingen kunnen experimenteren met o.a. zaden en bollen. Het ‘palenbos’, in het midden van het schoolplein, wordt opgebouwd uit grotere stapstammen en een balanceerbalk. Deze speelopstelling biedt uitdaging voor de oudere kleuters. Voor de oudere kinderen is er een ‘klim- en klautertoestel’ op maat ontworpen. Met een uitkijktoren, hangnet, balanceerbalken, kraaiennesten, looptouwen en glijstangen is er ruim keus en uitdaging om hier hun eigen spel te maken. Tot slot zal er een nieuw duikelrek geplaatst worden dat, net als alle andere speelelementen, gemaakt wordt van speciaal geselecteerd Robinia zodat de natuurlijke uitstraling versterkt wordt.

Contactgegevens

House of Green
Boomaweg 27A
2681 RH Monster (Westland)
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag t/m vrijdag: 9:00 tot 17.30 uur
Zaterdag en zondag: gesloten