Groene tuin in de breedte  

Een uitdagende vorm

De uitdaging in het ontwerpen van deze unieke tuin lag in zijn vorm. Deze tuin heeft namelijk een breedte van 16,5 meter en is maar 4,5 meter diep. Een heel ander uitgangspunt dan de gebruikelijke stadstuin dus. Daar komt bij dat de gehele breedte van de achtergevel van het huis uit glas bestaat. Vanuit binnen is er dus volop zicht op de tuin, dat biedt kansen! Het uitzicht is een enorm belangrijk aspect geworden. Desalniettemin wilden de bewoners heel graag een trampoline in de tuin verwerken.

Het ontwerpproces

De gedachte achter het tuinontwerp was om drie afzonderlijke gebruiksplekken te creëren die van elkaar gescheiden worden middels beplanting. Zo ontstaan er ‘tuinkamers’. Aan de linkerzijde is het eetterras gecreëerd met ruimte voor een royale tafel, een barbecue en extra potten en kruiden. In het midden van de tuin is een rechthoekige in-ground trampoline geplaatst die aan weerszijde wordt ingekapseld met wintergroene taxus hagen. Aan de rechteruiteinde van de tuin is een klein loungeterras gemaakt waar een boekje gelezen kan worden.

Om de drie verschillende compartimenten met elkaar te verbinden en om die unieke breedte van de tuin te accentueren is een iets verhoogde corten-stalen plantenbak voorlangs de gevel geplaatst. Hierin is bamboe en Hakonechloa aangeplant om als wintergroene barrière te fungeren voor het zicht vanuit binnen. Door deze lange groene strook en de taxushagen valt het zicht op de trampoline vrijwel geheel weg.

Wat een aandachtspunt blijft voor de bewoners is dat een deel van de tuin onder het balkon van de bovenburen ligt. Hierdoor krijgt een deel van de beplanting in de lange verhoogde bak minder zon en water en ontwikkelt dit deel dus minder snel. De bewoners geven de beplanting hier extra water, wat hard nodig is. Op den duur zal ook dit deel groter en dichter groeien. De bewoners zijn veel vaker in de tuin te vinden sinds de herinrichting er genieten ervan bezig te zijn met het groen om hen heen. Een mooi resultaat!

Gebruikte materialen en tuininrichting

In het ontwerp zijn onder andere 60×60 Schellevis tegels toegepast, een vlonder en pad van Accoya hout en een Corten stalen maatwerk bak. De tuin wordt uitverlicht via In-Lite verlichting. De bewoners zochten bij hun tuinstoelen een passende tuintafel. Deze vonden wij in de collectie van EMU. De EMU Yard tafel in teak met taupe frame kleurt perfect bij de bestaande stoelen.

Deze tuin is aangelegd door: Heijbers en Verkleij hoveniers.

 

Contactgegevens

House of Green
Noordeinde 102
2514 GM Den Haag
Telefoon: 070-7370747
Email: info@houseofgreen.nl

Openingstijden en afspraken

Maandag: open op afspraak
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Hemelvaartsdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur!

Adviesgesprekken op afspraak mogelijk of
kom spontaan langs!