Organische vormen in de achtertuin  

Ronde vormen als uitgangspunt

Bij het stadstuinontwerp van deze achtertuin in Benoordenhout in Den Haag stond het gebruik van organische vormen centraal. De klant zelf had een duidelijk idee over deze ronde vormentaal, waar de Magnolia als middelpunt diende. Ook was het belangrijk om de achtertuin zowel privé als zakelijk te kunnen gebruiken en de bestaande schommel als tijdelijk element in het ontwerp op te nemen. De tuin is omsloten met gemetselde muren, wat bijdraagt aan de karakteristieke uitstraling. Deze muren moesten daarom ook behouden worden, enkele hadden wat restauratie werkzaamheden nodig.

Organische slingerbank

De organische vormen zijn in het ontwerp vertaald naar een langzaam in hoogte oplopende plantenbak, waar het hoogste punt als ronde zitbank functioneert. Vanaf dit punt slingert de bank weer omlaag richting de woning. Deze plantenbak en bank slingeren om de magnolia heen, waardoor deze benadrukt wordt als centraal punt in de tuin. De organische vorm is zo gekozen dat deze met de bestaande muren meeloopt en dit een mooi geheel vormt. Om het slingerende plantvak niet te lomp te maken start deze op 10cm hoogte ten opzichte van het maaiveld en loopt langzaam op naar 45cm, wat een fijne zithoogte is. Omdat ruw beton niet altijd fijn is om op te zitten is de ronde bank bekleed met hardhouten latjes. Dit accentueert ook de ruime zitruimte om of met twee dan wel met meerdere personen te kunnen zitten en mee te schuiven met de draaiende zon. Gezien het in de zomer in de stadstuin erg warm kan worden is er een ronde vlonder geïntegreerd in de organische vormen van het slingerende plantvak die precies in de schaduw van de magnolia valt. Op de vlonder springen de gekleurde ‘Luxembourg Rocking Chairs’ van Fermob vrolijk naar voren.

Weelderige beplanting

Om de organische vormen en sfeer te benadrukken is gekozen van groepen planten met een weelderige uitstraling. De hoogte van de planten volgt de hoogte van het plantvak: van laag aan de voorkant bij de woning naar hoog aan de achterkant van de slingerbank. Tussen de vaste planten staan een aantal kruiden verwerkt zoals thijm, rozemarijn, lavendel en oregano, zodat er af en toe heerlijke geuren voorbij komen waaien.