Slingerbank en schommel in de achtertuin  

Een schommel en speelruimte voor de kinderen

Bij het tuinontwerp op maat van deze achtertuin in het Statenkwartier van Den Haag stonden duidelijke wensen van een jong gezin met een stadstuin centraal. Het oudbollige karakter van de tuin mocht vervangen worden door een familituin met voldoende opbergruimte voor gereedschap en kinderspeelgoed, een schommel, speelgelegenheid voor de kinderen, een stukje gras en een terras groot genoeg voor ruimte eettafel. Maar dat alles wel wel in een eigentijdse stijl en passend bij de inrichting van de woning.

Terras, gras en border in een modern jasje

De linker afscheiding bestaat uit een schutting en een ligusterhaag, en de achter afscheiding uit een rabat schutting. Beide erfafscheidingen waren in goede staat, dus konden behouden blijven. De rechterschutting moest worden vervangen, wat gelijk een mooie gelegenheid was om deze te integreren in het ontwerp en te voorzien van een klimroos en schijnaugurk voor een vrolijk aanzicht. Om de achtertuin van 10x6m geen simpele tweedeling te geven van gras en terras met een berging in de hoek zijn de verschillende ontwerp-elementen geïntegreerd en bevatten meerdere functies. Zo is het terras met het stuk gras verbonden door een slingerbank, die tegelijkertijd ook functioneert als plantenbak. Deze slingerbank, niet alleen het verbindende element, maar ook de blikvanger van de tuin, bestaat uit gewalste cortenstalen platen met hierop hardhouten planken als zitelement, die mee slingeren in breedte, waardoor overal een zitje ontstaat en in het middendeel het meest comfortabele zitgedeelte.

Subtiele details maken het geheel interessant

De berging is zo ontworpen dat het een subtiel onderdeel van de tuin is geworden, waar de houten ligger doorsteekt zodat er een schommelconstructie ontstaat. De ligger wordt ondersteund door zwart gecoate kokerprofielen wisselend in diameter, wat als transparant scherm een dieptewerking aan de tuin geeft. Zowel de nieuwe schutting als de berging zijn afgewerkt met smalle Douglas planken, zodat deze in uitstraling en sfeer bij elkaar passen. De verharding in en rondom de berging bestaat uit betonnen opsluitbanden tegen elkaar aan, zodat er een subtiel lijnenspel ontstaat, welke doorsteekt richting het terras en zo ook als opsluiting voor de schaduwborder dient. Het cortenstaal van de slingerbank is ook terug te vinden in stripvorm onder de schommelconstructie, waar de stalen kokers doorheen steken de grond in. De slingerbank met plantvak en vrolijke planten (die nog wat moeten groeien), de berging met schommel  en alle afwerkingsdetails maken deze achtertuin tot een mooi en harmonisch geheel.