Stalen plantenbak als subtiel gebaar  

De afweging van ruimtegebruik

In deze kleine achtertuin in Den Haag van 300 x 480cm gaat het om keuzes maken betreft ruimte gebruik. De klant wilden de bestaande tafel met ruime stoelen graag blijven gebruiken. Dit heeft tot gevolg dat de ruimte al snel vol staat. Voor House of Green de uitdaging zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de ruimte die er is, om de tuin een frisse, moderne en unieke uitstraling te geven. Hieronder beschreven hoe een stalen plantenbak zich met betontegels laat combineren.

Stalen plantenbak in L-vorm

Om de ruimte spannender te maken is gekozen voor een stalen plantenbak als uitgangspunt voor het ontwerp. De bak loopt over de hele breedte van de tuin en is L-vormig, wat net die extra draai geeft. Precies in de hoek waar ’s ochtends de zon valt is op de plantenbak een klein zitje verwerkt, bestaande uit hardhouten balkjes, ideaal om ’s ochtends met een kop koffie even van de zon te genieten. De staal-platen zijn aan de bovenkant omgebogen zodat de bak wat meer massa toont.

'.. the work on our renovation is complete and we could not be more happy. Thank you for your creativity and great advice.'
klant over House of Green
 De klant heeft zelf een mooie donker blauwe kleur voor de coating uitgezocht, passend bij het interieur. De L-vorm van de bak haakt mooi in op de vaste maten van de antraciet kleurige Schellevis betontegels die hier zijn toegepast. De grote rechthoekige tegels geven een ruim gevoel in de kleine ruimte en benadrukken de breedte richting van de tuin, evenals de plantenbak. De overgang van beton naar staal is benadrukt door een LED strip, die de contouren van de stalen bak oplicht in het donker.

Planten die mooi combineren met de stenen muren

De planten in de stalen plantenbak vangen vrijwel geen zon, op de ochtendzon bij het kleine zitje na. Hier is dan ook een Amelanchier geplant als verticaal element om de bakstenen muren wat te breken. Plant als Epimedium en Ligularia bevatten rode en gele tinten in de sfeer van de bakstenen. De wingerd, die tegen de Flora trellisschermen groeit, draagt hier met zijn prachtige herfstkleuren aan bij.